Hozzávalók
- 1,6 kg eper (ennyi maradt a nagy dézsmálás után) :)
- 20 dkg sorbit (gyógyszertári édesítőszer)
- 1 Haas dzsemfix
Az epreket megmostuk,és leszedtük a csumájukat. Egy nagy lábosba tettük őket,és jó alaposan összenyomkodtuk a kezünkkel. :)
Jó móka,és így még finom eper darabok is maradnak benne. Mindenképpen fontos,hogy mindent amivel a lekvár alapanyagba nyúlunk feltétlen legyen tiszta,hogy nehogy ideje korán megromoljon ez a finomság. Közepes lángon alágyújtunk,és addig főzzük rázogatva,míg el nem kezd finoman bugyborogni. Akkor rászórjuk az édesítőt/cukorpótlót, és a dzsemfixet. Óvatosan belekeverjük,és 3 percig forraljuk. Amint kész,lehúzzuk a tűzről,nehogy leégjen. Most jön a dunsztolás,és adagolás.
Befőttes üveg előkészítése
Az üvegetek nagyon alaposan elmossuk a tetejükkel együtt,és lefordítva száradni hagyjuk,vagy szárazra töröljük. Egy lábos aljába teszünk egy ujjnyi vizet,és beleállítjuk az üvegeket, a talpukkal lefelé. Fontos,hogy az üvegeket is felmelegítsük,hogy a beletöltött forró lekvár,nehogy szétvágja őket.
Amint az üvegek is felmelegedtek, feltöltjük a finom krémes,és fantasztikusan piros lekvárral. Amint minden üveg majdnem tele van, egy celofánt teszünk rá,és rátekerjük a kupakot. Jó erősen,hogy tuti ne folyhasson ki a finomságunk. Fejrefordítjuk,hogy a kupakot is lefertőtlenítse a meleg. Egy kosárba/rekeszbe tesszük az üvegeket,és egy meleg pokrócba csomagolva hagyjuk kihűlni. Ebben a melegben lehet,hogy 1,5 nap szükséges hozzá,de megéri higgyétek el.
Kalácskhoz,süteményekhez,palacsinták töltelékének egyszóval mindenhez imádni való! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése