Akkor vágjunk is bele!
Hozzávalók
- 1 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 bögre Szoó Judit kilófaló liszt
- 1 bögre Őrségi dió liszt
- 1 teáskanál porélesztő
- 2 teáskanál só
- 2 bögre víz
Tulajdonképpen ez a világ legegyszerűbb kenyér receptje,amit 10 perc alatt elkészíthetsz, csak a kelesztési időt kell türelmesen kivárni. Én vagy este szoktam elkészíteni,hogy reggel lehessen sütni,vagy fordítva. A lényeg a bögrében rejlik! :) Tudom,ez elég mókásan hangzik. Egy neked szimpatikus bögrét emelj le a polcról,és aztán mindent azzal mérj ki. A száraz anyagokat méricskéld egy nagy tálba, majd öntsd a tetejére a vizet. Egy lapos fakanállal, vagy valamilyen cukrász spatulával jó alaposan forgasd össze,és takard le egy tiszta konyharuhával. Innentől kezdve,már nincs is más dolgod csak várni. Körülbelül 10-12 órát érdemes a kelesztéssel várni. Néha persze alá kukucskálhatsz a ruhának,hogy megbizonyosodj ügyesen dolgoztál :) Természetesen nem szoktam percre pontosan kimérni az időt... Ha reggel ledagasztom a tésztát,akkor én már este 6-7 óra fele sütöm is. Úgyis látni fogod,ha szép lukacsos, élénken kenyér illatú lesz a tészta.
A sütőt begyújtom 200-250 fokra. Attól függően kinek mennyire éget a sütője. Előveszek egy jénai edényt,és hidegen a sütőbe teszem. Amíg a sütő/edény is melegszik, kiborítom egy jól belisztezett munkalapra a tésztát. Kintről befelé szépen összedolgozom. Ne lepődjetek meg, roppant nyúlós, és gyúrhatatlan lesz a tészta. Ezért csak annyira kell összedolgozni,hogy egy határozott mozdulattal átemeld a jénaiba. Amint egy viszonylag szép kis gömböt készítettél a kenyérből, kiveszed a jénait a sütőből. Diónyi vajat/kókuszzsírt teszel bele,és szépen körbeforgatod az edény szélén. Tuti ötlet,hogy a kenyered sütés után már csak kiforduljon a formából. A kis gombócot beleemeled a jénaiba, ráteszed a tetejét, és 45 perc alatt ropogósra sütöd. :)
A tészta teteje gyönyörűen be fog repedni,és roppant puha lesz. Amint megsült, egy rácsra tesszük,és megvárjuk míg kihűl. Persze csak ha elég türelmesek vagytok,és nem töritek le azonnal azt a fantasztikusan finom ropogós gyürkéjét. :)
Konyharuhával letakarva teljesen kihűtjük,majd zacskóba téve több napig is penészedés nélkül eltartható! Persze,csak ha nem falja fel a család ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése