2014. április 14., hétfő

Fűszeres polc I.-A fűszerpaprika

Azt hiszem nem én voltam az egyetlen,aki hosszú időn át nem tudta,hogy melyik fűszert miért is érdemes fogyasztani. Azon kívül,hogy illatos, ízes, és színes lesz tőle az ételünk,vajon miben segíti egészségem? Miben támogatja szervezetem? Ezért gondoltam,hogy Titeket is érdekelne,hogy vajon milyen kincseket rejtenek a fűszeres polcaitok.
Hetente legalább egyszer igyekszem egy adott fűszert, vagy fűszer csoportot bemutatni Nektek. :)



Mivel is kezdhetnénk,ha nem az olyannyira ismert,és közkedvelt fűszerrel, mint a pirospaprika. Magyarországon hagyománya van a jó minőségű fűszerpaprika fogyasztásnak.Különös érdekesség, hogy idehaza a paprikát hét féle minőségben dolgozzák fel fűszerként:
  • különleges:édes,kissé csípős zamatú, a legfinomabb őrlésű típus
  • csípősségmentes:olyan finomra őrült,mint a "különleges" paprika, azonban abszolút édeskés, fűszeres ízű
  • csemege:alig érezhetően csípős, illatos és fűszeres zamatú
  • édes-nemes:a legismertebb típus,melynek őrlése nem túl apró,bár nagyon finom szemcséjű
  • félédes: illatos, enyhén csípős típus,amelyet közepes nagyságúra őrülnek
  • rózsa: elég csípős, közepes őrlésű
  • csípős: erősen csípős, közepes őrlésű paprika, amely a sárgától egészen a barna színig bármilyen árnyalatban megtalálható

De most bemutatom,mire képes ez az aprócska piros "őrlemény"
Kapszaicin hatásának köszönhetően különböztetjük meg a csípős(1000 mg felett), és a nem csípős(250-500 mg) fajtákat. Mindezek mellett kapszaicin hatásának köszönhetően remek fájdalomcsillapító. Nem csak reuma kezelésére alkalmazzák,de segít fogfájás, és a pikkelysömör problémák kezelésében is. Utóbbi esetben, persze külsőleg kell alkalmazni.Remekül alkalmazható köszvény betegség esetén is, hiszen enyhe vízhajtó hatása miatt fokozza a húgysav kiválasztását a szervezetben!
Vitamin tartalma révén támogatja az immunrendszert. Baktérium, és vírus ölő hatása is ismert, melyek felső légúti panaszok,orrdugulás, lázas állapot,és torokgyulladás esetén is remek segítséget nyújtanak. 
A paprikában lévő, úgynevezett szaponin nevű anyag hatására serkenti a szívműködést, és csökkentik a koleszterin szintet.





Persze, azt hozzá kell tenni,hogy ez önmagában nem elég megoldás! Alkalmazzuk,és ízesítsük vele ételeink, hiszen nagyon remek magyar fűszer,és mind emellett rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Táplálkozzunk változatosan, ízletesen,hogy minden étkezés élmény legyen!








És persze,mi magyarok nagyon híresek vagyunk még pár pirospaprika alapú konyhai finomságról. Mire is gondolok?!


Természetesen bemutatom majd Nektek,hogyan lehet ezeket a finomságokat otthon, egy kis konyhában is remekül elkészíteni.

Ne felejtsétek: Egyetek jól,és legyetek jól! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése