2014. április 5., szombat

Medve hagymás koszorú

Egy újabb remek húsvéti recept. Akár a sonka,és a tojás mellé. Vagy csak úgy,kínálóként :)

Az alapötletet Limara oldalán találtam, de az a recept hatalmas adag lett volna (15-16 db), így íme egy két koszorúra elegendő receptúra.


Koszorú tészta

  • 15 dkg KF lisztkeverék kelt tésztákhoz
  • 5 dkg szezámmag liszt
  • 0,5 csomag száraz élesztő
  • 0,5 dl langyos víz
  • 0,5 evőkanál Milfina laktóz mentes natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 1 nagy csipet só
A tészta alapanyagait egy tálba szórom,és lassú finom mozdulatokkal egy szép kis bucit gyúrok belőle. Elég gyenge, ragadós tészta lesz belőle. De ha gondolod,még szórhatsz rá egy marék lisztet,hogy ne tapadjon gyúrás közben. Tiszta konyha ruhával letakarva 1 órát kelesztem.


Medve hagyma töltelék
  • 0,5 csokor medvehagyma
  • 4 teáskanál margarin
  • 2 szelet Gouda sajt (kockára vágva)

Elkészítem a tölteléket. Apró,finom kis darabokra vágom a medve hagymát, és összekeverem a kockára vágott Gouda sajttal,és a margarinnal.

Amint megkelt a tésztánk, körülbelül 3 mm vastagságúra kinyújtom. Igyekezzünk téglalap alakot formázni,hogy könnyebb dolgunk legyen a sodrásnál.
Amint kinyújtottam a tésztát, egy kis csíkba kenek a szélére egy kis tölteléket,és ráhajtom a szélét. Megsodrom,és egy kis kukac lesz belőle. Levágom a többiről,és készítek még egy kukacot az előzőhöz hasonlóan. Összecsípem a két végét, és összefonom,mint a kalácsot. Ugye csak annyi a különbség,hogy kettő herynócskát sodrok össze. Majd a két végét összecsípem, és koszorú alakra kerekítem. Még egyszer megcsinálom ezt a két kukacos sodrós, koszorús töltést, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Letakarom,és még 20 percig kelesztem.
Lekenem a tetejüket tojással, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Visszaveszem a hőfokot 180 fokra, majd sütöm,míg kívül ropogós, belül pedig finom krémes lesz. :)



A sütési idő villanysütőben (nem légkeverésen) körülbelül 25 perc. A kíváncsiságom mint mindig, most is próbára hajtott. Az egyik koszorút, a fent leírt medve hagymás szósszal töltöttem meg, míg a másikat csak egy kevés margarinnal. Holnap a reggelinél jön a próba,és beszámolok az eredményről. :)


















Idén gazdagítsátok a húsvéti/tavaszi repertoárotokat valami finom újdonsággal. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése