2014. április 26., szombat

Lencsefőzelék

Sokféle étel került már fel a blogra,de már magam is hiányoltam a fantasztikus, persze rántás nélküli főzeléket. Így gondoltam a lencsére. Mert a mellett,hogy olcsó,és nagyon finom sok sok jótékony hatása van szervezetünkre. A teljesség igénye nélkül:

  •  a tejérzékeny gyerekek fehérje szükségletének alapja 
  • nem emeli meg a glikémiás indexet, így akár cukorbeteg is fogyaszthatják (természetesen MÉRTÉKKEL!)
  • magas rosttartalma segíti a belek egészséges mozgását (székrekedés esetén is)
  • stimulálja az immunrendszert,így sokkal ellenállóbbá válik a vírusok/baktériumok ellen.
Így, azt hiszem nem csak az íze, de remek élettani hatásai miatt is remek választás! :)

Hozzávalók (körülbelül 4 adaghoz)
  • 0.5 kg lencse
  • só/bors
  • 3 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 25 dkg füstölt nyers csülök
  • 2 evőkanál Globus mustár (tejmentes)
Előkészítés
Ha hamar szeretnétek elkészíteni,akkor azt javaslom főzés előtti délutánon áztassátok be 1 liter vízbe. Elalvás előtt még pillantsatok rá,és ha felszívta az összes vizet,érdemes pótolni. :) Másnap főzés előtt csak szűrjétek le,és egy jó nagy lábosba zuttyintsátok. Ha nem főtt csülköt vesztek,azt is érdemes egy összekockázni, vagy nagyobb darabokra szeletelni,és felönteni annyi vízzel,hogy ellepje. Hamarabb megfő,és még puhább is lesz.

Főzés
Miután eljön a főzés ideje, mindent tegyünk egy jó nagy lábosba. Először a lencsét, majd a megtisztított,és bevágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet. Végül nyomkodjuk a lencse közé a csülök darabokat,és öntsük fel 1,5 liter vízzel. Sózzuk,borsozzuk és lefedve a lencse puhulásáig főzzük.Sózás esetén figyeljünk arra,hogy a csülök is sós,füstös,így csak óvatosan fűszerezzünk. Nekem körülbelül 40 perc alatt isteni finomra párolódott. A csülök darabokat kiveszem,és egy tányérba teszem amin majd tálalom. A főzelékeket mindig saját magukkal sűrítem. Így a rántás és a habarás is kihagyható! :)
A főzelékből kiveszek 4 nagy evőkanálnyit,és egy turmix pohárba teszem. Hozzáteszek 2 evőkanál mustárt, és jó alaposan összeturmixolom. Visszaöntöm a főzelékbe,és újraforrásig főzöm. 




















Tálaláskor kikevert tejfölt, a főtt csülök darabokat, egy kevés mustárt és persze valamilyen feltétet teszek az asztalra. Ma csicseriborsó fasírttal kínáltam.


Egyszerű,és nagyszerű!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése