2014. május 28., szerda

Almás-karalábés kuszkusz

Aki visszafogja a szénhidrát fogyasztást, biztosan bajban van az elején,hogy ne mindig savanyúsággal, illetve zöld salátával fogyassza a husikat, mártásokat,és a többi finomságot. Időnként nekem is kisebb fejtörést okoz,hogy mivel helyettesítsem a krumplit, vagy a rizst. De ma végre támadt egy újabb ötlet, hogy ne csak zellert,és csicsókát,és zöldségeket egyek. Az ebéd egy nagyon ízletes resztelt máj volt,így nem kellett semmiféle túl ízesített köretet kitalálnom. Belestem a kamrába,és megláttam 3 dolgot: karalábét, zöld almát,és egy nagyon kevés kuszkuszt. Hát íme, ez lett belőle. :) Fogyaszthatod akár melegen szósz nélkül, de hidegen is egy kevés tejfölös dressingel jó hidegre lehűtve. Mi ma az utóbbit fogyasztottuk,nézzük csak.

Alap
  • 1 karalábé
  • 1 zöld alma (vagy bármilyen általad kedvelt alma típus)
  • 5 dkg kuszkusz
A jól megszokott módon, a kuszkuszt nyakonöntjük 1 dl forró vízzel,és fedő alatt 20 perc alatt puhára "pároljuk". Közben megpucoljuk a zöldségeket (kivételesen az alma héját is eltávolítottam),és apró kis kockákra szeleteljük. Egy zöldség párolóban az alma puhulásáig pároljuk a zöldségeket. Így az alma szinte vaj puha lesz,ami remek kontrasztot ad a roppanósan ress karalábénak. Persze ha nincs párolód,akkor egy nagyobb lábost engedj 1/4 ig vízzel,és egy teljesen fém tészta szűrőt helyezz rá,amibe szórd bele az almát,és a karalábét. Fedd le fedővel,és körülbelül 15 perc alatt párold puhára az almát. Mikor már minden hozzávaló kész, jöhet az ízesítés.

Meleg kuszkusz köret
A megfőtt almát,és karalábét keverd össze a kuszkusszal,és hintsd meg egy kevés sóval,és borssal. Forrón,szinte a tűzhelyről levéve tálaljuk. Ideális lehet akár mártásos húsokhoz, fasírozottakhoz,vagy halételekhez. 

Hideg kuszkusz saláta
Az alapanyagokat jó alaposan keverjük össze, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű,akkor dolgozhatunk tovább. 
  • 1,5 evőkanál Milfina laktózmentes tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 evőkanál Globus majonéz (tejcukor mentes,és 6g Ch-t tartalmaz)
  • 1 gerezd citrom leve
  • 1 csipet nyírfacukor
A mártás alapanyagait jó alaposan összekeverjük,és tulajdonképpen egy selymes tartár mártást készítünk. A kihűlt kuszkuszos alaphoz adjuk,és hűtőbe tesszük tálalásig. Isteni finom lesz :) Az alma édessége, a karalábé roppanóssága,és a kuszkusz aprócska szemei... Remek kombináció :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése