2014. május 17., szombat

Székely káposzta

Remek,gyors,egészséges. Akár diétázóknak,akár csak finom ebédre vágyóknak. Édesanya receptje ez tulajdonképpen, hiszen ez az egyik első ételek egyike,amit már magam is eltudtam készíteni tizenésvesen. :) Nagyon szeretem,és azt hiszem Ti sem lesztek ezzel másként. Lássuk,mi is kell hozzá.


Hozzávalók

  • 1,5 fej vöröshagyma
  • 0,5 kg sertés lapocka
  • só/bors
  • őrölt kömény
  • fűszerpaprika
  • 2 babérlevél
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 1 doboz Pilos laktózmentes tejföl
  • 1,5 dl Pilos laktózmentes tej
A vöröshagymát apróra vágjuk,és egy kevés pálma, vagy kókusz zsíron üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük az összes fűszert a són kívül. Visszatesszük a tűzhelyre,majd hozzá tesszük a kockára vágott husikat. Jó magas hőmérsékleten fehér kérget sütünk rá,majd 2 nagyobb csipet sóval meghintjük. Felöntjük 0,5 liter vízzel,és félig puhára főzzük.Míg a husi párolódik kimossuk a káposztát egy picit,hogy ne legyen olyan erősen savanyú,csak olyan sejtelmesen. :) Most kivételesen nem kimérve vásároltam,hanem a Lidl-ben akadtam rá egy nagy konzerves fehérboros savanyú káposztára. Az összetételt elolvasva sem tartósítószert,sem cukrot nem tartalmaz,így gondoltam egy próbát megér. Az ára körülbelül 200-300 forint, ha jól emlékszem. Az biztos,hogy legközelebb is ebből készítem majd. Apró,vékony szálú a káposzta,és remek pikáns ízt kap a fehérbortól,amivel tartósítják. Amint már félig elkészültek a husi kockák, hozzátesszük a káposztát, és felöntjük még 2 dl langyos vízzel. Közepes lángon addig rotyogtatjuk,míg a husik meg nem puhulnak.Azért mikor kész,ellenőrizzük le,hogy minden fűszer elegendő-e az ételünkben. A tejfölt,és a tejet egy habverővel csomó mentesre keverjük,és hozzá kanalazunk a káposzta forró levélből 2-3 merőkanálnyit. Jó alaposan elkeverjük az edényben, majd az ételbe keverjük. Takarék lángon az első forrásig újra főzzük. Isteni finom lesz a káposzta savanykás íze, a tejföl krémessége,és a husi omlós ízessége... :)


Tálaláskor még készíthetünk az asztalra egy kevés tejfölt,hogy mindenki ízlése szerint ízesíthesse még. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése