Mikor még ovis korú lehettem, mindig csodálkozva néztem, ahogy a Nagymamám a konyhában egész délelőtt száraz tésztát dagasztott,darabolt,és szárított. Akkor ez valami olyan csodás, és hihetetlen dolognak tűnt,hogy felnőtt fejjel úgy gondoltam belevágok én is.
És kiderült,hogy egyszerűbb,mint egy rántott husit elkészíteni :)
Rákerestem az interneten,vajon miből is áll,mennyi ideig tartható el,és hogyan is kell készíteni. Youtube videón lestem el a dagasztás,és a nyújtás trükkjét. Íme, ez az: https://www.youtube.com/watch?v=RoT2U1R6pD8 Miután megnéztem ezt a videót, egy kicsit csökkentettem az adagon,és én speciel a tojás fehérjét is belekevertem a masszába.
Hozzávalók:
- 10 dkg Norbi-liszt
- 1 tojás
- 3-4 evőkanál langyos víz
- (csipet só)
Ha ezzel elkészültem, fogok egy derelye metszőt,és szép vékony csíkokra vágom, majd széles metélt nagyságúra "aprítom". Nagyon fontos odafigyelni,hogy egészen apróra készítsük, hiszen főzés közben 2-3szor nagyobb lesz.
- Azonnali fogyasztás esetén
- Szárítás esetén
Egy kissé belisztezett sütőpapírra, vagy zsírpapírra teszem a tésztát, majd egy két laza mozdulattal addig forgatom, míg mindegyik tészta darab liszt köntöst nem kap. Utána hagyom egy éjszakát, vagy egy napot a papíron, majd papírzacskókba teszem. Feltétlen fontos, hogy papír zacskóba, táskába tegyük,hiszen nilon zacskóban összepenészedik. Így viszont 2-3 hétig bátran fogyasztható!
A tészta formájának, és típusának csak a képzelet szabhat határt. Persze, mindezek a műveletek tészta készítő géppel sokkal hamarabb,és könnyebben elvégezhetőek. De azt gondolom így kézzel is jó kis móka. Én nagyon élveztem :)
Amint sikerül valamilyen szuper kis tészta készítő masinát vásárolnom,feltétlen megosztom veletek is a tapasztalataimat. De ha Nektek van esetleg valamilyen gépetek,szívesen várom a javaslatokat :)
Jó próbálgatást mindenkinek! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése