Ugyan a tészta rétes lisztet tartalmaz,de azt gondoltam,hogy azért a kis ovisokat nem feltétlen kell még ilyen jellegű liszt próba alá vetni :) Nem tudom,hogy az általam egyébként minden ételbe használt lisztekkel is ilyen könnyű,és omlós lesz-e. De legközelebb ennek a próbája lesz.
Hozzávalók:
- 70 dkg rétes liszt
- 25 dkg puha margarin
- 6 evőkanál zsír (én kókuszzsírral készítettem)
- 2 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 15 dkg sajt (jó puha)
- 175 g tejföl
- 1 teáskanál só
Az alaprecept ír még köménymagot,és fűszerpaprikát. De nem voltam benne biztos,hogy ez elnyerné a gyerekek kedvét,így én ezek nélkül készítettem.
Először az élesztő felfuttatom egy pici xilittel ízesített tejben. Ezután az összes többi hozzávalót egy nagy keverőtálba teszem. A sajtot reszelem,és csak a recept mennyiségének felét keverem a tésztába. A többi majd a tetejére kerül. Ha az élesztő is elkészült, azt is hozzá zuttyintom. Nagyon lágy, szinte olvadós masszát gyúrok belőle, és lefedve 15 percig kelesztem. Ennél több időt nem igényel,így gyorsan elkészíthető. A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy gáztepsit kibélelek sütőpapírral,és már mehetnek is bele a rudacskák/gombócok. A tetejét megkenem tojással, megszórom sajttal. Körülbelül 15-20 perc alatt ropogós aranybarnára sütöm. Érdemes aprócska arabokra szaggatni,csipkedni. Sütés közben még a duplájára kel, így akár hatalmas bucijaink is lehetnek :)
TIPP! Ha valamilyen állati eredetű zsírt használtok, biztosan nyújtható állagú lesz,így akár stanglit,rudacskát is készíthettek a tésztából. De ha bármilyen növényi zsírt (kókusz) használtok, annyira könnyű és lágy lesz,hogy nem lesz lehetőségetek nyújtani. Így készítettem én is. Ekkor csak pici gömbőcöket készítettem,és tettem a tepsibe.
Óriási adag lesz, hiszen két gáztepsi mennyiségű finomság süthető ebből a mennyiségből. Persze, még több is, ha apróbbra szaggatjátok. :)
De nem is mondanék már mást, beszéljenek a képek. Íme a törpék,akik jóízűen falatoznak!
Remélem ha kipróbáljátok, Nálatok is nagy sikert arat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése