2014. június 10., kedd

Eperlekvár a mama kertjéből

Mire vasárnap este hazaértünk a zánkai fürdőzésből Édesanyához, már nagy tálakba leszedte a mami kertjében fellelhető össze finom és roppanós epret. Mivel egy jó nagy adagot fel is faltunk,és még el is csomagoltunk magunknak még mindig maradt egy jó nagy tálra való. Így jött az ötlet,hogy készítsünk belőle teljesen házi lekvárt. :) Mondhatom hamar elkészült,és még bele is lehetett "maszatolni" kézzel,és egy száraz dunsztolás után már másnap isteni finom lett. Mutatom is a receptet!

Hozzávalók

  • 1,6 kg eper (ennyi maradt a nagy dézsmálás után) :)
  • 20 dkg sorbit (gyógyszertári édesítőszer)
  • Haas dzsemfix
Az epreket megmostuk,és leszedtük a csumájukat. Egy nagy lábosba tettük őket,és jó alaposan összenyomkodtuk a kezünkkel. :) 
Jó móka,és így még finom eper darabok is maradnak benne. Mindenképpen fontos,hogy mindent amivel a lekvár alapanyagba nyúlunk feltétlen legyen tiszta,hogy nehogy ideje korán megromoljon ez a finomság. Közepes lángon alágyújtunk,és addig főzzük rázogatva,míg el nem kezd finoman bugyborogni. Akkor rászórjuk az édesítőt/cukorpótlót, és a dzsemfixet. Óvatosan belekeverjük,és 3 percig forraljuk. Amint kész,lehúzzuk a tűzről,nehogy leégjen. Most jön a dunsztolás,és adagolás.

Befőttes üveg előkészítése
Az üvegetek nagyon alaposan elmossuk a tetejükkel együtt,és lefordítva száradni hagyjuk,vagy szárazra töröljük. Egy lábos aljába teszünk egy ujjnyi vizet,és beleállítjuk az üvegeket, a talpukkal lefelé. Fontos,hogy az üvegeket is felmelegítsük,hogy a beletöltött forró lekvár,nehogy szétvágja őket. 

Amint az üvegek is felmelegedtek, feltöltjük a finom krémes,és fantasztikusan piros lekvárral. Amint minden üveg majdnem tele van, egy celofánt teszünk rá,és rátekerjük a kupakot. Jó erősen,hogy tuti ne folyhasson ki a finomságunk. Fejrefordítjuk,hogy a kupakot is lefertőtlenítse a meleg. Egy kosárba/rekeszbe tesszük az üvegeket,és egy meleg pokrócba csomagolva hagyjuk kihűlni. Ebben a melegben lehet,hogy 1,5 nap szükséges hozzá,de megéri higgyétek el.



Kalácskhoz,süteményekhez,palacsinták töltelékének egyszóval mindenhez imádni való! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése