2014. június 14., szombat

Rozmaringos nyúl, zöldséges kuszkusszal

Tegnap este a nagy szúnyoginvázió közepén tartottunk egy kis kerti partyt. Finom husik,virslik,és rengeteg zöldség egy kis tejfölös mártogatóssal.Picit elsokalltam az adagot,így rengeteg felszeletelt friss zöldség maradt, amit kár lett volna kidobni. Így jött az ötlet,hogy valami nagyon zöldséges hamar elkészíthető köret mellé,valamilyen erősebb ízű, karakteres husit készítek. És még a szerencse is mellém állt! Az Interspar üzletben sikerült fél kiló nyuszi husit venni 800 forintos áron. Így gondoltam egy próbát megér. De legközelebb is elkészítem majd ezt a finomságot.

Rozmaringos nyúl

  • 0,5kg nyúl "eleje" (ahogy a dobozon feltüntették)
  • 1 evőkanál kukorica olaj
  • só/bors
  • rozmaring
A husikat megmosom, és jó alaposan lecsepegtetem,vagy szárazra törlöm. A vastagabb húsrétegeket a csont mellett kissé beirdalom,és sózom borsozom. Az olajat összekeverem a rozmaringgal. Érdemes jó bőven fűszerezni,hogy igazán finom legyen. Alaposan bedörzsölöm,és egy teflon serpenyőben 1 teáskanál kókuszzsíron megsütöm. Közepes lángon, lefedve körülbelül 15-20 perc alatt. Érdemes forgatni,hogy ne égjen,hanem csak puhuljon,majd piruljon. Soha nem ettem még nyúl húst,de pozitív meglepetés volt. Kevésbé erős ízű,mint a sertés hús,azonban kissé "keményebb", mint a csirke husi. 

Zöldséges kuszkusz
  • 10 dkg kuszkusz
  • paprika
  • paradicsom
  • kígyóuborka
  • kínai kel
  • só,bors
  • petrezselyem
  • 1,5 dl Meggle laktózmentes főzőtejszín
  • 10 dkg Holland Gouda sajt (Aldiban kapható)
A zöldségeket apró darabokra szeletelem. Mivel nekem tegnapról maradt,így sajnos pontos arányokat nem tudok belőlük írni,de szerintem mindenki a maga ízlése szerint keverve is szuper egyveleget tud alkotni. :) Egy kevés kókuszzsíron összepirítjuk őket. Nem kell,hogy teljesen összeessenek,és elveszítsék ropogósságukat. Ha picit ress,még finomabb. Ez idő alatt a kuszkuszt nyakon öntjük 1,5 dl forró vízzel,és 10 perc alatt puhára "pároljuk". Ha már félig megpuhultak a zöldségek, akkor rátesszük a tejszín,és a fűszerek egyvelegét. Jól összeforraljuk,és beleforgatjuk a kuszkuszt. A tetejét meghintjük a reszelt sajttal,és a teljes olvadásig takarék lángon főzzük. Forrón tálaljuk,hogy a zöldségek ressége még jobban kihangsúlyozza a sajt lágy nyúlósságát! :)


Egy próbát megér :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése