2014. június 6., péntek

Túrós-sajtos fánk

Kellett valami finom,nem túl nagy,nem túl nehéz,mégis laktató második fogás ez után a szuper zöldségleves után. Így jött a fánk ötlete,de mivel nem voltam édesszájú kedvemben,így egy fantasztikus gouda sajtos változatot készítettem. Az adag nem kevés, körülbelül 30-35 db normál pogácsa méretű pufika sült ki belőle. Hááát,lássunk is neki :)

Hozzávalók

  • 20 dkg Diabestar Premium sütőliszt
  • 10 dkg kukorica liszt
  • 15 dkg Free from laktózmentes túró
  • 2 dl Free from laktózmentes tej
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 1 tojás
  • 5 dkg Liga margarin
  • só/bors
  • 10 dkg Milfina Gouda sajt (laktózmentes) reszelve
A tejet picit felmelegítjük,és egy csipet nyírfacukorral felfuttatjuk vele az élesztőt. Míg szép hólyagos nem lesz,a többi alapanyagot csak egy nagy tálba szórjuk,és picit összedolgozzuk. Éppen elég annyira,hogy a túró és a margarin is elolvadjon a kezed között. Ezután hozzáöntjük a tejes élesztőt,és tiszta kézzel alaposan átdolgozzuk. Általában a kelt tésztákat kenyér dagasztó mozdulatokkal gyorsan, lentről felfelé szoktam gyúrni. Mikor már szép gombócka lesz belőle,pici liszttel megszórjuk,és letakarva minimum 30 percig kelesztjük. Amint lejárt a pihentetés ideje egy jól belisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk,és pogácsa szaggatóval,vagy egy kisebb pohár szájával kiszaggatjuk. Közben egy vastagfalú edénybe kókuszzsírt melegítünk,és mint a fánkot szépen barnulásig sütjük. Sütés után szuper lesz,ahogy a sajt még olvad benne, a külseje ropog,és a túrótól olyan,mintha egy kis felhőbe harapnál. :) Kizárólag meleg érdemes fogyasztani,mert úgy a legjobb :)


Bőséges adag lesz,de érdemes vele mindenkit megkínálni aki hozzánk érkezik :) Sajttal,zöldségekkel, tejföllel, vagy egy kis fokhagymás oliva olajjal fogyasztva a legszuperebb!


2 fánk után pont annyira laktam jól,hogy uzsonnáig kitartott :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése