Íme egy finom,és egyszerű recept, egy kis csavarral. Ezt is cserépben készítettem, fonott fészekként tálalva. Szerintem csodálatosan szép,és fantasztikusan illatos. Remekül kiegészíti az ünnepi asztalt.
Hozzávalók
- 20 dkg KF lisztkeverék kelt tésztákhoz
- 20 dkg zabpehely liszt
- 10 dkg szezámmag liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 1 zacsó szárított élesztő
- 1 evőkanál Negyed kanál
- 1 csipet só
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg margarin
A tejet langyosra melegítem,és egy csipet édesítővel felfuttatom benne az élesztőt. Míg az élesztő gombák dolgoznak,minden egyéb alapanyagot egy kelesztő tálba teszek. Amint az élesztő felfutott, hozzá zuttyintom a többi alapanyaghoz, és szép homogén gombócot gyúrok belőle. Letakarom,és körülbelül 1 órát kelesztem.
A kelesztés után kivajazom a cserépedényt, vagy a cserepet. A tésztát két gombócra osztom,és újra átgyúrom. Mindegyikből 1-1 szép fonott kalácsot készítek. Az első kalácsot belefektetem a cserép aljába úgy,hogy mindenhol befedjem vele az alját,és az oldalát is, míg elég a kalács. Ekkor összecsípem a másik kalácska végével, és ezt pedig már csak a széléhez tekerem. Így a cserép közepén egy szép kis fészek alakul ki. Íme egy kép,hogyan néz ki ez a kis fészek.
Miután elkészültem, fél órára beteszem az 50 fokos sütőbe kelni. Érdemes letakarni, hogy nehogy kiszáradjon. Mikor letelt a 20 perc,és szépen megduzzadtak a fonatok, felhevítem 180 fokra a sütőt. Enyhén édesítős vízzel megkenegetem,és 40 percig sütöm,majd kifordítom a formából egy tepsire, és a fenekét is aranybarnára pirítom. Hogy tényleg szép,és illatos lehessen itt is megkenegetem. Körülbelül 20-25 perc elég is hozzá.
Miután picit kihűtöm, visszateszem a cserépbe a tálalásig. Ha még gusztusosabban szeretnénk a családnak megmutatni, akár a fészek közepébe hímes tojásokat is ültethetünk.
Fogyasszátok egészséggel! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése