Az alapötletet Limara oldalán találtam, de az a recept hatalmas adag lett volna (15-16 db), így íme egy két koszorúra elegendő receptúra.
Koszorú tészta
- 15 dkg KF lisztkeverék kelt tésztákhoz
- 5 dkg szezámmag liszt
- 0,5 csomag száraz élesztő
- 0,5 dl langyos víz
- 0,5 evőkanál Milfina laktóz mentes natúr joghurt
- 1 tojás
- 1 nagy csipet só
Medve hagyma töltelék
- 0,5 csokor medvehagyma
- 4 teáskanál margarin
- 2 szelet Gouda sajt (kockára vágva)
Elkészítem a tölteléket. Apró,finom kis darabokra vágom a medve hagymát, és összekeverem a kockára vágott Gouda sajttal,és a margarinnal.
Amint megkelt a tésztánk, körülbelül 3 mm vastagságúra kinyújtom. Igyekezzünk téglalap alakot formázni,hogy könnyebb dolgunk legyen a sodrásnál.
Amint kinyújtottam a tésztát, egy kis csíkba kenek a szélére egy kis tölteléket,és ráhajtom a szélét. Megsodrom,és egy kis kukac lesz belőle. Levágom a többiről,és készítek még egy kukacot az előzőhöz hasonlóan. Összecsípem a két végét, és összefonom,mint a kalácsot. Ugye csak annyi a különbség,hogy kettő herynócskát sodrok össze. Majd a két végét összecsípem, és koszorú alakra kerekítem. Még egyszer megcsinálom ezt a két kukacos sodrós, koszorús töltést, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Letakarom,és még 20 percig kelesztem.
Lekenem a tetejüket tojással, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Visszaveszem a hőfokot 180 fokra, majd sütöm,míg kívül ropogós, belül pedig finom krémes lesz. :)
A sütési idő villanysütőben (nem légkeverésen) körülbelül 25 perc. A kíváncsiságom mint mindig, most is próbára hajtott. Az egyik koszorút, a fent leírt medve hagymás szósszal töltöttem meg, míg a másikat csak egy kevés margarinnal. Holnap a reggelinél jön a próba,és beszámolok az eredményről. :)
Idén gazdagítsátok a húsvéti/tavaszi repertoárotokat valami finom újdonsággal. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése