Sütő híján, újra és újra elgondolkozom, vajon mit lehetne
elkészíteni serpenyőben is, Szeretem a töltött tésztákat. Akár édes, akár sós
töltelékkel. Imádom, ahogy a ropogós tésztát elvága kifolyik a forró,és ízletes
szósz. Hát, ez a recept is így született! :)
A bejegyzés alján pedig videot is találtok a batyuk
elkészítéséről.
Tészta
- 25 dkg zabpehely liszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1 evőkanál mákliszt
- 1,2 dl víz
- 1 csipet só
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
Minden alapanyagot egy keverőtálba teszek, és jó alaposan
összegyúrom. Szép,homogén gombócot készítek. Ha kissé nyúlósnak érzed,csak
hintsd meg egy marék liszttel,és gyönyörűen össze fog állni. Természetesen
ezeket a liszteket ki is cserélhetitek még alacsonyabb Ch tartalmúra is. Most
éppen ezek a lisztek ácsorogtak a polcomon, így nem akartam feleslegesen boltba
menni. :) Letakarom, és a szószok elkészültéig hagyom
állni. Fontos letakarni, hogy ne száradjon ki a tészta, és ne törjön,és
repedjen sütés közben.
Tejfölös-virslis
szósz
- 2 pár virsli (én általában frankfurti virslit szoktam venni)
- 0,5 doboz L-free laktózmentes natúr joghurt
- 2 szelet hagymás,zöldfűszeres sajt (ehhez Ausztriában sikerült hozzájutnom)
Mielőtt leírnám,hogyan készült egy két hasznos info. a
joghurtok,és tejfölök amiket az ételek elkészítésénél használok mind 250 ml-ek.
Így a fél doboz,az egy rendes,kisebb kiszerelésűből,akár egy egészet is
jelenthet.
Legközelebb,ha elkészítem valószínű nekem sem lesz ilyen
sajtom,így leírom mit tehetünk bele helyette.
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- oregano,rozmaring ízlés szerint
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 10 dkg reszelt sajt (ekkor jobb valami semleges,vagy füstölt ízűt választani)
Az alapanyagokat (bármelyiket is készíted), csak jó alaposan
össze kell keverni a karikára vágott nyers virslivel,és a reszelt,vagy kockára
vágott sajttal. Hűtőbe teszem,míg megsütöm a paradicsomos szószt.
Paradicsomos
fűszeres szósz
- 30 dkg darált hús (lapockát vettem)
- 1 lilahagyma
- 3 közepes koktél paradicsom (vagy 1 nagy)
- só/bors
- 125 ml paradicsom lé
- 1 csipet xilit
- 3 duci gerezd fokhagyma
- oregano, majoranna
Egy kisebb edényben felhevítek 1 evőkanál olajat, zsiradékot.
Most kukorica olajat használtam. Bele zuttyintom a nagyobb kockákra vágott
lilahagymát. Közepes lángon addig sütöm, míg szép üveges nem lesz. Nem barnítom
meg,hogy nehogy kesernyés legyen tőle az ételem. Hozzáteszem a húst,és
fehéredésig sütöm. Kockára vágom a paradicsomot,és a husihoz teszem.
Lefedem,míg a paradicsom héjja szépen össze nem pöndörödik,és le nem „esik” a
finom puha húsáról. Isteni finom lesz,ahogy az ember egy finom puhára,édeskésre
párolt paradicsom kockára harap a batyuba rejtve :) Remek
„meglepetés”! Ezután belezúzom a fokhagymát, belemorzsolom a fűszereket,és
persze leöntöm a friss illatozó kissé savanykás paradicsom lével. Mivel mindig
natúr,cukormentes változatot választok,így megszoktam hinteni egy pici
xilittel,hogy enyhítsem ezt a savas ízt. Ehhez a mennyiséghez egy nagyobb
csipetet szoktam használni. Isteni lesz a zöldfűszerek aromás íze, a fokhagyma
erős illata,és a paradicsom savanykásan édes,és remek íze. Az első összeforrásig újrafőzöm. Ekkor leveszem a tűzről. Kiteszem egy részét egy kis
tálkába,és kezdődhet a töltés.
A tésztát újra gyúrom, és kinyújtom. Körülbelül írólap
vastagságúra nyújtottam, hogy hamar elkészüljön. Most pedig íme, a video amit a
bejegyzés elején ígértem! Sajnos, mivel nem megfelelő a formátum,így a FB csoport oldalán, az alábbi linkre kattintva megtudod nézni :)
Miután minden batyu elkészült, egy zsiradék mentes teflon
serpenyőben arany barnára sütöm mindkét oldalát. Tálaláskor akár a maradék
szószt, akár tejfölt, akár aprított nyers zöldségeket, salátát kínálok mellé.
Szerintem mindenki megtalálja majd a kedvére valót. :)
És természetesen itt is csak a fantáziátok szab határt, hogy mit
töltetek bele. Ha egy picivel kevesebb sót,és egy evőkanál xilitet tesztek az
alaptésztába,máris tölthetitek pudinggal,gyümölccsel,túróval,lekvárral.
Bármivel, amit megkívántok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése