2014. november 23., vasárnap

Alma kompót

Vannak receptek,amikhez nem érdemes hozzányúlni,átalakítani. Tökéletes úgy,ahogy vannak a maguk egyszerűségében! :) Amikor bejött a hideg idő,a Nagyi mindig kompótot készített. Hiszen finom volt magában, húsokhoz, egy roppanós kiflihez,vagy akár levesnek átalakítva. Egyszóval univerzális! :) A recept is az övé....

Hozzávalók

  • 2 kg alma
  • 2 púpozott evőkanál xilit (legközelebb picit többet teszek)
  • 1 citrom
  • fahét, szegfűszeg,ánizs (ízlés szerint)
  • Grapefruit mag csepp
Az almákat jó alaposan megmossuk, kicsumázzuk,és meghámozzuk. Ezután mégegyszer megmossuk őket,és nagyobb darabokra szeleteljük. Belezuttyintjuk egy jó nagy lábosba,és annyi vízzel felöntjük,ami éppen ellepi. Megszórom a cukorral,és a cikkekre vágott citrommal. Természetesen a citromot is jó alaposan megmossuk mielőtt a kompótba tesszük.Feltesszük főni,és körülbelül 15 perc alatt puhára pároljuk az almákat. Természetesen ha néhány kisebb darab szétfő,semmi gond. Így legalább a leve sűrűbb lesz. A következő alkalommal biztosan több édesítőt teszek majd bele,mert ez most inkább friss, savanykás almás kompót lett, nem pedig a szokványos édeskés finomság.

TIPP! Ha nem mindenki szereti ezeket a fahéjas ízeket, sokkal egyszerűbb,ha adagonként ízesítjük. Nekem ebből az alma mennyiségből 3 db fél literes dunsztos üveg lett tele. Ebből kettőnek az aljába tettem 5 szem szegfűszeget,és egy rúd fahájat. Rákanalaztam az illatos kompótot,és hagytam kihűlni. Érdemes címkével jelezni,melyik a fűszeres,és melyik a natúr. :) Tartósításhoz pedig üvegenként 20 csepp grapefruit mag cseppet használtam.

Isteni finom...Biztosan készítek a héten olyan ételt, vagy süteményt amihez ezt a finom kompótot is fel tudom használni! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése