2014. november 4., kedd

Vörösboros marha pörkölt

Szombat volt a héten nálunk a vasárnap. :) Ez aztán nagyon furcsán hangozhat. Sajnos a munkám,és a munkaidőm ritkán engedi meg,hogy az egész hétvégét itthon töltsem. Most a szombati napom volt szabad,így egy igazi vasárnapi ebédet főztem Bali kérésére. Minden alapanyagot beszerzett,így rám maradt a munka könnyebb része,hogy elkészítsem azokat. Az elkészítés azonban idő igényes,ha tényleg igazán szaftosra,és omlósra szeretnéd a pörköltet.Megéri kivárni,mert fantasztikusan finom. Most csak egy két adagos mennyiséget készítettem,mert jobb szeretek inkább minden nap főzni,és kisebb adagokat készíteni. Persze,mint minden étel ez is biztosan 100x finomabb egy óriás mennyiségben :)

Hozzávalók

  • 40 dkg marha gulyás hús
  • 1 óriási fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál mangalica zsír
  • Himalája só
  • őrölt bors
  • fűszerkömény
  • őrölt piros paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1,5 dl házi vörös száraz bor
  • körülbelül 2 liter víz
Egy nagyobb lábosban (mint amekkorát az étel mennyisége indokolna) felhevítjük a mangalica zsírt. Amikor már szépen megfényesítette a lábos alját beletesszük az előkészített marhahús kockákat.

A hús előkészítése: A megvásárolt marha húst jó alaposan megmossuk. Egy jó éles késsel levágjuk róla a zsírt,vagy egyéb inakat. Ez természetesen nem feltétlen lesz rajta. Szerencsére Balázs egy csodás husit vett,így nem sok dolgom volt vele. Ha letisztítottuk,körülbelül 4x4 centiméteres kockákra vágjuk. Megmossuk újra,és lecsepegtetjük.

Ha a zsír már kellőképpen felforrósodott beleszórjuk a hús kockákat,és hirtelen kérgesre sütjük mindkét oldalát. Ez elsőre feleslegesnek tűnhet,de roppant ízletes lesz a pirult hús, ha már a belseje is omlósra fő. Amint a husi kockák szépen megsültek,egy szűrőlapáttal egy tányérba szedjük. Beleszórjuk a visszamaradt pörcös zsírba a kockára vágott hagymát,és hirtelen megdinszteljük. Ha már szép üveges, hozzáöntjük a bort,és hagyjuk sisteregve forrni,hogy a legfinomabb husi darabokat,és a hagyma kisült illó olajait összekapja a lábos alján. Ekkor visszatesszük a húst,és jó alaposan bepaprikázzuk. Picit sütjük vele(tényleg csak 10-15 másodpercig),hogy a paprika is feloldódhasson a zsírban. Felöntjük 1,5 liter vízzel,és befűszerezzük a többi alapanyaggal. A paprikát,és a paradicsomot megmosva a lábosba tesszük. Amikor már majdnem lobogva forr az ételünk,letesszük közepes lángra,és fedő alatt, körülbelül 3,5 óra alatt puhára pároljuk. 

FONTOS! Az ételt rendszeresen ellenőrizni kell. Nekem is többször kellett megkevernem,hogy le ne égjen, valamint többször öntöttem hozzá vizet,hogy jó sűrű szaftja legyen. 

Nem is tudom,mivel lehetne ezt az ételt fokozni,mint egy finom tészta körettel,és egy remek salátával. Mi a már napokban olvasott céklás káposzta salátával fogyasztottuk, egy kevés durum fusilli társaságában.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése