2014. november 25., kedd

Sütőtök krémleves

Háát,bevallom ez volt az első,hogy ezt az ételt elkészítettem. Balázs nagy kedvence,ahogy ő szokta mondani: "A sütőtök krémleves egyetlen titka a gyömbér,és a chili!" Hát íme...Igyekeztem megfelelni ennek az ételnek. Remélem nektek is elnyeri a tetszéseteket!


Hozzávalók
  • 1 csokor újhagyma
  • 1,5 kg hámozott, magozott sütőtök
  • Himalája só
  • őrölt bors
  • 1 cm friss gyömbér
  • 1 kávéskanál chili pehely
  • 2 deciliter kókusztej (persze lehet, tejszín,vagy tej is)
1 evőkanál kókuszzsírt, vagy libazsírt hevítünk egy lábosban. Megmossuk az újhagymákat,megpucoljuk őket, és nagyobb karikákra szeleteljük. Jó alaposan megdinszteljük frissen őrölt Himalája sóval,és őrölt borssal. Közben a sütőtököt megmossuk,meghámozzuk,és kikaparjuk a magos belsejét. Nagyobb kockákra szeleteljük,és az újhagymákra szórjuk. Addig forgatjuk egy lapos fakanállal az alapanyagokat,míg a tök kockák is szép fényesek lesznek. Felöntjük 1,5 liter vízzel,és fedő alatt körülbelül 20 perc alatt puhára pároljuk. Míg készül a leves, felezett diót,és egy kevés házi sonka kockát pirítok hozzá feltétként. Fantasztikus lesz,ahogyan a füstös sonka illata bódítóan összekapcsolódik a dió olajos, erős illatával. Közben a kókusztejszínt összekeverjük a chili pehellyel,és a reszelt gyömbérrel. Ha a tök kockák már teljesen megpuhultak, egy botturmix segítségével lepürésítjük. 2 nagy evőkanállal kanalazok a kókusztejhez,és jó alaposan elkeverem. Azért érdemes ezt megtenni,hogy kiegyenlítődjenek a hőmérséklet különbségek, és így csomósodás mentesen habarhatjuk be a levesünket. Közepes lángra teszem a tűzhelyet, és behabarom a kókuszos krémmel.



Forrón, illatozva tálalom a pirított finomságokkal,és kínálok mellé még borsot,hogy mindenki a maga szája íze szerint ízesíthesse. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése