2014. november 27., csütörtök

Gyömbéres keksz

Készülve a karácsonyra,szeretnék Nektek néhány ehető,és díszdobozban átadható szeretettel készített ajándékot mutatni. Ne felejtsétek el,hogy nem az ajándék értéke a mérv adó,hanem hogy mennyi szeretettel,és gondoskodással készítetted!!!

Íme az első recept,amely szuper linzer alap tészta lehet. Innentől már csak a fantáziátok szabhat határt. Én,tegnap este egy nagyon karácsonyi ízesítésű, gyömbéres fahájasat készítettem. Egy csodás fadobozba, vagy karácsonyi fémdobozba csomagolva tökéletes ajándék lehet.

Hozzávalók

  • 125 g zabpehely liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 3 cm friss gyömbér
  • 1 púpos kávéskanál fahéj
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 deciliter kókusztej
  • 120 g xilit
Az elkészítése is roppant egyszerű. Természetesen készíthetitek vajjal/margarinnal,és hagyományos tehén tejjel is. Kinek,mi ízlik jobban.
A lisztet, a sütőport, a xilitet összekeverjük, majd rászórjuk a fahéjat,és a reszelt gyömbért. Ezután rákockázom a kókuszzsírt,és jó alaposan elkezdem morzsolni. Amíg a kókuszzsír nem melegszik fel, kicsit nehezebb lesz a dolgunk,de aztán egy nagyon finom, puha tésztát kapunk. Ha már majdnem összeállt, apránként hozzá adagolom a kókusztejet,és ha szükséges felhasználom az egész mennyiséget. Egy könnyen gyúrható, közepesen lágy tésztát kapunk. 5-10 percet pihentetem folpackba tekerve.

TIPP!Ha margarinnal, vagy vajjal készíted a tésztát, érdemes 1 órára a hűtőbe tenni,hogy a puha vaj utána könnyebben formázható legyen.

Miután pihentettük a tésztát, egy enyhén belisztezett gyúródeszkán fél centi vastagra nyújtjuk,és egy nekünk kedves formával kiszaggatjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokon,és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük ezeket az illatozó falatokat, 10-15 perc a sütési idő. Az első 10 perc után érdemes belesni,mert utána már nagyon gyorsan pirul. A tepsiben kihűtjük a linzereket, és jól zárható dobozba tesszük.



Kedves ajándék lehet, de akár egy remek program is a gyerekekkel. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése